Ripple

Mi az a Ripple és miben más, mint a többi kriptovaluta?

Míg a Bitcoin azt tűzte ki célnak, hogy teremtsen egy új fizetőeszközt, addig a Ripple a már meglévő fizetőeszközök gyorsabb mozgatását és váltását teszi lehetővé.

Mi a baj a hagyományos rendszerrel?

Az, hogy a ma megszokott technológiához képest ősrégi. A bankok egymás közötti fizetési rendszere még az internet elterjedése előtt épült ki. Ebbe hatalmas pénzeket öltek és azóta keveset fejlődött. Nonszensz, hogy egy nemzetközi átutalásra 3-5 napot kell várni. Itt jön a képbe a Ripple, amely a 3-5 napból 4 másodpercre – igen, másodpercre – rövidíti le ezt a folyamatot. Emellett sokszor drága az átváltás, sőt az is előfordulhat, hogy a pénzt többször kell átváltani. Könnyen elképzelhető, hogy én forintot szeretnék utalni a partneremnek, neki pedig jenre van szüksége. Ha nincs forint/jen átváltás, akkor a forintot először átváltják dollárba, majd onnan váltják át jenre, így kétszer fizethetek sokat azért, hogy a pénzem A-ból B-be kerüljön át.

Egy ripple érme közelről ábrázolva

Miben más a Ripple mint a hagyományos banki átutalás?

A fő különbség, hogy nem a bank csinálja, hanem egy online rendszer. Így kiiktatja a bankot, mint harmadik félt, aki szépen lecsipeget minden átutalásnál és átváltásnál ahol csak tud. Így gyorsabb és olcsóbb a rendszer. Szóval mostmár látjuk, hogy a Ripple-n keresztül lehet mindenféle pénzt utalni.

Mivel tud többet, mint a hagyományos banki átutalás?

Mi van akkor, ha én aranyat szeretnék valakinek eljuttatni? Mondhatom a Magyar Postának, hogy csomagolják be szépen és küldjék el. Ha a Ripple rendszerében van olyan partner, aki elfogad aranyat, akkor berakhatok aranyat és akinek szeretnék utalni, a másik oldalon kiveszi például a dollárt. Most már azt is értjük, hogy hogyan lehet a Ripple keresztül aranyat utalni.

Na most jön az igazán nagy dolog. Cseréld ki az aranyat bármilyen termékre. Ha a rendszerben van olyan partner, aki azt a terméket elfogadja, akkor bizony tudod azt mozgatni és cserélni másra. Nyilván vannak digitális szempontból könnyebben mozgatható értékek, mint a pénz vagy kriptovaluák, amelyekkel már most is lehet kereskedni. Válthatunk dollárra Bitcoint, Etherre eurót vagy becserélhetjük Litecoinjainkat Ripple-re.

Termékek átkonvertálása

A fentiekből kiderül, hogyha én a már fent említett japán partneremnek küldök forintot, akkor ha erre van lehetőség, ő ki tud szedni aranyat a másik oldalon. Tehát a forintból csináltunk aranyat. Mi történik akkor, ha az én bankomba lehet forintot befizetni, de japán partnerem bankja nem ad ki aranyat? Akkor a Ripple rendszere megkeresi a legrövidebb láncot, ahol ez lehetséges. Mi történik akkor, ha nincs ilyen lánc?

Ripple (XRP) mint pénznem

Ha a fent említett láncban nincs olyan „párja” az adott pénznek vagy terméknek, amelyet mi szeretnénk, akkor Ripple (XRP) lesz belőle. Tehát mindennek van egy Ripple értéke, abba át tudjuk konvertálni amit utalni szeretnénk, és el tudjuk küldeni Ripple-ként. Emiatt a Ripple-t egy „utolsó mentsvár” a rendszerben, illetve szokták híd-pénzemnek is hívni.

Miért jó, ha Ripple-t utalunk? Ha a Ripple rendszeren belül a saját pénznemükkel utalunk, akkor a legkisebb a kockázatunk és szinte ingyenes. Van egy minimális kockázata annak, hogy a bank valamilyen oknál fogva nem tudja kifizeti az adott pénznemet vagy várnunk kell rá.

Ripple bányászat

Aki jártas a kriptovaluták világában tudja, hogy ezeket általában lehet „bányászni”. Felhasználhatjuk a számítógép-kapacitásunkat, hogy működtessük a rendszert, ezért cserébe kapunk az adott kriptovalutából. Emiatt ezek darabszáma folyamatosan növekszik. A Ripple-t nem lehet bányászni, a rendszer működtetéséhez nincs szükség a mi segítségünkre.

Ripple árfolyam

A Ripple árfolyama 2017-ben több mint megszázszorozódott! A növekedésnek pedig nincs vége, szóval még nem késő beszállni.

Ripple vásárlás

Ripple-t ugyanúgy lehet venni mint bármelyik más kriptovalutát. Kell hozzá egy digitális pénztárca. Azt viszont mindenképp figyelembe kell venni, hogy sokkal kevesebb helyen fogadják el fizetőeszköznek, mint a Bitcoint, Ethert vagy akár a Litecoint. Ennek elég egyszerű az oka, nem erre lett kitalálva. A Ripple nem új fizetőeszköz akar lenni, hanem a meglévőeket akarja gyorsítani, egyszerűsíteni és biztonságosabbá tenni. Szóval főleg befektetési céllal lehet venni. Könnyebbséget jelent, hogy a hagyományos fizetőeszközök mellett egyéb kriptovalutáinkból is pillanatok alatt csinálhatunk Ripple-t.

Digitális illusztráció a Ripple logójáról

A Ripple kilátásai

Ha egy szóban akarnánk összefoglalni a Ripple kilátásait, azt mondanám, hogy bíztató. Rohamosan növekszik a bankok száma, amelyek ezt a rendszert használják és egyre elterjedtebb lesz. Vannak, akik szerint csak idő kérdése, hogy beteljesüljön a Ripple víziója, miszerint a nemzetközi utalások és pénzváltások nagy része rajtuk keresztül történjen vagy használják a rendszert valamilyen mértékben. Azért ez még messze van, de már olyan nagy bankok használják mint a Bank of Tokyo-Mitsubishi, Credit Agricole, Westpac, Axis Bank, UBS vagy a nálunk is ismert UniCredit bank.

Jelenleg két nagy kritika van a Ripple felé: az anonimitás kérdése és a centralizáltság. A kriptovalutákat ismerők körében ez furcsa lehet, hiszen általában mindenki ennek az ellentettjét tudja ezekről. Ez annak tudható be, hogy a Ripple legnagyobb partnerei a bankok, hiszen az ő elavult módszereiket akarja megújítani. Vannak akik szkeptikusak és szerintük a nagy bankok nem mindig tartják tiszteletben az anonimitást, szóval ez nem a fegyver- és drogkereskedők kedvenc platformja lesz, az biztos.

A centralizáltság kérdése egy fokkal komolyabb. A Ripple coinok jelentős része a kitaláló cégnél van. Az sohasem jó, ha egy ember vagy egy csoport ekkora részét kezeli ezeknek, hiszen akkor könnyen manipulálhatja az árfolyamot. Illetve mivel nem lehet bányászni, emiatt csak a cégen múlik, hogy mennyit bocsájt ki ezekből. Ezt a problémát ők is felismerték és az egyik részét meg is oldották. Maximalizálták a Ripple Coinok számát 100 milliárd darabban. Ennek kicsit kevesebb mint a fele nincs a piacon jelenleg, hanem egy előre beállított és utólag megmásíthatatlan „okos szerződéssel” fog a piacra kerülni, évente pár millió darab. Így nem kell amiatt aggódni, hogy hirtelen kevesebbet fog érni a pénzünk, hanem lehet előre számolni vele. A másik része kicsit egyszerűbb megoldás. Minél több partnerük van és minél több ember vesz Ripple-t, annál kevesebb lesz nekik.Összességében ez egy jól működő, jól bevált technológia. Már most nagyon komoly pénzintézetek használják. Minél jobban elterjed, annál többet fog érni és egyelőre nem látszik, hogy ennek mi lenne az akadálya.

Összességében ez egy jól működő, jól bevált technológia. Már most nagyon komoly pénzintézetek használják. Minél jobban elterjed, annál többet fog érni és egyelőre nem látszik, hogy ennek mi lenne az akadálya.

Szeretnél Te is pénzt keresni a Ripple kiemelkedő hozamaiból?

Kattints a lenti gombra és tudj meg többet arról, hogyan kereshetsz pénzt Te is a 21. század legnagyobb és legjövedelmezőbb pénzügyi trendjéből!

Szeretnék pénzt keresni Ripple-lel!