CySEC szabályozás – a megbízhatóság záloga

A CySEC szabályozás

Miről is lesz szó?

A bináris opciós kereskedésről az emberek egy részének elég rossz véleménye van. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ez a kereskedési forma hosszú éveken keresztül mindenféle szabályozás és pénzügyi felügyelet nélkül burjánzott szerte a világban és számos ország emiatt közönséges szerencsejátékként tekintett rá. Ez a helyzet azonban gyökeresen megváltozott 2012-ben, amikor a bináris opciók – más hasonló kereskedési formákhoz hasonlóan – hivatalos pénzügyi felügyelet alá kerültek. Talán Te is találkoztál már a „CySEC szabályozás” kifejezéssel, de tudod, hogy mi ez pontosan, és mit jelent a bináris kereskedés tekintetében? Vessünk erre most egy pillantást!


CySEC szabályozás - bináris opciós kereskedés

Mit takar a CySEC szabályozás?

A CySEC önmagában egy rövidítés: Cyprus Securities and Exchange Commission. Nyers fordításban Ciprusi Biztonsági és Kereskedelmi Bizottság. 2001-ben alapították a ciprusi pénzpiacok felügyeletének és szabályozásának céljából. 2004-ben Ciprus belépett az Európai Unióba. Ez egyben azt is jelentette, hogy a CySEC az európai MiFID szabályozási keretrendszer részévé vált, és ezzel a ciprusi bejegyzésű vállalatok számára szabad út nyílt az európai piacok felé. A MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) az Európai Unióban működő befektetési vállalkozások és szabályozott piacok engedélyezési feltételeivel és működési követelményeivel, valamint az illetékes hatóságok jogköreivel foglalkozik.

2012. május 4-én a CySEC hivatalos pénzügyi eszközzé nyilvánította a bináris opciós kereskedést. Ez az iparág megszilárdulása mellett azt is eredményezte, hogy a ciprusi bejegyzésű társaságokra is kiterjedtek a rendkívül szigorú, európai szabályozási feltételek. A szigorú ciprusi banki törvények és az EU-tagság következtében számos pénzügyi szervezet – bankok, bináris opciós és forex brókerek, befektetési alapok – helyezte át központját Ciprus szigetére.

Emiatt a szabályozási keretrendszer miatt kell regisztrációd után a személyazonosságodat is igazolni valamilyen formában. Ez csupán hatékony védelem a pénzmosások és különböző pénzügyi csalások ellen, amiket így a szabályozott brókerek teljes mértékben elkerülnek.


Mi a CySEC feladata?

  1. Felügyel és kontrollál minden egyes pénzügyi tranzakciót, amely a Ciprusi Értéktőzsdén megy végbe a tőzsdén jegyzett vállalatok, a brókerek és közvetítők közreműködésével.
  2. Felügyel és kontrollál valamennyi befektetési alapkezelő társaságot és befektetési tanácsadó céget.
  3. Szankciókat és komoly büntetéseket szab ki minden olyan pénzügyi szereplőnek, akik bármilyen módon, bármilyen mértékben áthágják az szigorú szabályozási kereteket.

Mit jelent pontosan a CySEC szabályozás?

A CySEC szabályozással Te jársz jól igazán. Tegyük fel, hogy nyitsz egy számlát egy CySEC által szabályozott brókernél, például az IQ Optionnél. A szabályozás azt jelenti, hogy a számláddal kapcsolatos minden egyes tranzakció szigorú felügyelet alatt történik, beleértve a számládra történő befizetést, magát a pozíciónyitásokat és a kifizetést is. Egy szabályozott brókernél alapvető követelmény az, hogy az általad befizetett pénz egy teljesen elhatárolt számlára kerül, amelyhez a bróker nem férhet hozzá saját üzleti céljainak megvalósítása érdekében. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy a számládon lévő pénzed teljes biztonságban van, hiszen csak és kizárólag Te férhetsz hozzá.

A megbízhatóságon és az átláthatóságon túl van még pár olyan előny, ami a CySEC szabályozásból következik:

  1. Minden pénz, ami megjelenik a brókernél úgynevezett bizalmi őrzési számlán kerül elhelyezésre. Ha egy bróker nem rendelkezik szabályozási háttérrel, akkor ez nincs kötelezően előírva és így a pénzek lopás, csalás vagy egyéb rossz üzleti gyakorlat veszélyének vannak kitéve.
  2. A szabályozott keretek között működő brókereknél alapvető előírás, hogy egy független, harmadik fél rálásson a teljes működési folyamatra. Ez azt eredményezi, hogy valamennyi ellenőrzött bróker elhatárolódik minden kétes ügylettől és a szabályok betartása mellett, sportszerűen működik.
  3. A CySEC által szabályozott brókerek egyik legkedvezőbb tulajdonsága, hogy az állami hatóságokon túl a hétköznapi átlagemberek számára is folyamatos átláthatóságot és transzparenciát biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy egy szabályozott brókernél Te magad is beleláthatsz az üzleti folyamatokba, a pénzügyi beszámolókba, mérleg és eredmény kimutatásokba és egyéb működési dokumentumokba. Ez egy újabb óriási előnye a szabályozásnak, ami ezzel is a helyes, megfelelő működést biztosítja és ezzel egyúttal a kereskedők érdekeit is nagymértékben védi.
  4. A CySEC által hozott szabályok arra kényszerítik a szabályozott brókereket, hogy a bináris opciók területén ellenőrzött szabványok mentén működjenek. Azok a brókerek, amelyek nem rendelkeznek szabályozási háttérrel, mindenféle kötöttség nélkül kínálhatnak olyan kereskedési lehetőségeket, amelyek puszta pénzügyi spekulációra építenek és közelebb állnak a szerencsejátékokhoz, mint a tudatos kereskedéshez.
  5. A CySEC által szabályozott brókerekre egyértelműen vonatkoznak az uniós MiFID szabályok is. Ez azt jelenti, hogy a szabályozott brókerek az Európai Gazdasági Térség (European Economic Area) valamennyi tagországában legálisan folytathatnak üzleti tevékenységet. Ez egyrészt a brókerek számára jó hír, mert komoly terjeszkedési lehetőséget jelent, azonban az igazi nyertesek most is a kereskedők, hiszen az EU-s hatályos jogszabályok egyértelműen az ő érdekeiket védik.
Fontos tudnod továbbá, hogy a CySEC szabályozási státuszt nem elég egyszer megszerezni. A szabályozott brókerek folyamatosan, időről időre újabb és újabb kritériumok teljesítésével képesek fenntartani a szabályozott státuszt. Ha időközben valami miatt ez nem sikerülne, akkor komoly büntetésekkel vagy esetlegesen a szabályozási háttér teljes elvesztésével kell szembenézniük, ami egy bináris opciós bróker tekintetében akár végzetes ütést is jelenthet a piacon.

Összegzés

A CySEC elsődleges feladata, hogy védelmezze a kereskedők érdekeit. Egy szabályozás nélkül működő bróker nem feltétlen rosszabb, mint egy szabályozott, vagy éppenséggel nem kell emiatt mindenképpen elítélni. A szabályozás azonban egy olyan sziklaszilárd keretrendszert teremt meg, amely mellett nem lesz kérdés, hogy megbízhatsz-e brókeredben, illetve, hogy pénzed biztonságban lesz-e a számládon. Nem szeretjük a felesleges kockázatvállalást, így oldalunkon csak és kizárólag szabályozott brókereket fogsz találni.

Válassz Te is szabályozott brókert és az izgulás és bizonytalanság helyett foglalkozz az igazán fontos dolgokkal: tanuld meg az alapokat, gyakorolj sokat és válj tudatos, sikeres kereskedővé. A feltételek a CySEC miatt teljes mértékben adottak számodra.

Megismernéd a piac legjobb szabályozott brókereit közelebbről is?

Tovább a legjobb szabályozott brókerekhez!