Blockchain technológia – avagy mi is az a blokklánc?

Mostanában a csapból is a kriptovalutákról szóló hírek folynak. A Bitcoin hihetetlen gyorsan növeli az értékét, a legtöbben csak értetlenül állunk a jelenség mögött és próbáljuk megérni, hogy miről szól az egész jelenség. Ebben a cikkben a blockchain technológiát szeretném elmagyarázni, amely minden kriptovaluta mögött áll. Nézzük meg a Bitcoin – a legelső és legnépszerűbb kriptovaulta – példáján keresztül, hogy mire lehet felhasználni.

A világtértkép összekötött blokkokkal ábrázolva

Kezdjük az elején…

Az ókorban először még pénz sem volt, állandóan magunkkal kellett hurcolni pár zsák búzát vagy a tevéket, amelyeket be szerettünk volna cserélni egy másik termékre.

Miután megjelent a pénz, általában arany- vagy ezüsttartalommal, már csak egy zsák pénzt kellett magunkkal cipelnünk, ha valamit venni akartunk.

Utána jött a papírpénz, a csekk, majd a napjainkban már nagyon elterjedt bankkártya. Nyilván ez hatalmas lépés a tevés megoldáshoz képest, de még ezzel is vannak problémák. Mai szemmel lassú, drága és nem elég biztonságos:

 • Lassú. Országon belül órákat kell várni, hogy teljesüljön egy banki átutalás. Ha egy másik országba akarunk utalni, akkor még lassabb.
 • Kell egy harmadik fél, általában valamilyen pénzintézet, aki ellenőrzi és teljesíti az utalásokat. Ez pénzbe és időbe kerül. A csalások, kibertámadások vagy akár egy egyszerű emberi hiba veszélybe sodorhatja az egész hálózatot, ami rengeteg embert érinthet.
 • Ahhoz, hogy mi egyszerű vásárlók tudjunk egy boltban bankkártyával fizetni, a bolttulajdonosnak nem kevés pénzébe és papírmunkájába kerül.
  A világ lakosságának felének nincs bankszámlája, őket is be kéne kapcsolni a rendszerbe.

Ráadásul a banki tranzakciók száma is rohamosan nő és nőni fog, ezzel növelve az esetleges hibák számát, illetve tovább lassítva a hálózatot. Erre a problémára kínál megoldást a legismertebb blockchain technológián alapuló virtuális pénz a Bitcoin.

Hexagon alakú digitális mezők

Vegyünk egy gyakorlati példát!

Képzeljünk el egy bevásárlóközpontot. Bemegyek egy cipőboltba és nem készpénzzel vagy bankkártyával fizetek, hanem megmondom az eladónak, hogy van 10.000 forintom és azt elküldöm neki e-mailben. Valószínűleg nem örülne neki és számos kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. Egyrészt, honnan tudja, hogy tényleg van-e 10.000 forintom? Ezt ki ellenőrzi? Az előző vagy következő boltban ugyanezt el tudom játszani, ki az, akinek tényleg odaadom a pénzt és ki az, aki meg hoppon marad? Képzeletbeli esetünkben a bevásárlóközpont biztonsági őre lesz, aki ellenőrzi, hogy tényleg van-e pénzem. Miután meggyőződött róla, elküldi az információt a kasszásnak, aki elfogadja a pénzemet, utána körbeküldik mindenkinek a blokkot a bevásárlóközpontban, hogy ez a tranzakció mekkora összegű volt, mikor történt és kik között. Így akit érdekel, pontosan tudni fogja, hogy nincs több pénzem, így hiába ígérgetek bármit.

Mi van akkor, ha a kicsinyes kasszás bosszút akar állni a munkaadóján valami sérelem miatt és annak ellenére el akarja fogadni az e-mailben küldött pénzemet, ha tudja, hogy nincs pénzem? Ebben az esetben meg kell győznie a bevásárlóközpontban bóklászó összes ember 51%-át. Ők nem fognak a „betyárbecsület” miatt melléállni, hiszen senkinek nem hiányzik egy ilyen ember a rendszerben, hiszen legközelebb ők járhatnak rosszul.


Egy rendszer, ami felügyelet nélkül, magától működik

Nagyjából így kell elképzelni a Bitcoin működését. Virtuális pénzzel, Bitcoinnal szeretnék fizetni valakinek, aki leellenőriz engem, és ha van pénzem, elfogadja a fizetést. Akik az ellenőrzést végzik a példánkban a bevásárlóközpont biztonsági őrei, ők a „bányászok”. Ők önként felajánlják a számítógépük kapacitását, hogy minden tranzakciónál megoldjanak egy bonyolult „fejtörőt” és visszakövessék az adott ember pénzmozgását az adatbázisban.

Ha mindent rendben találnak, akkor létrejön a tranzakció. Természetesen a rendszeren belül senki sem a nevét használja, hanem egy sok karakterből álló kódot, emiatt teljesen anonim a rendszer. Ha nem árulom el az azonosítómat, nincs rá mód, hogy kiderítsék, hogy ki vagyok. Illetve könnyebb egy kódra – biztonsági kulcsra – vigyázni és tárolni, mint egy halom aranyat valami széfben. Bár tudom, hogy ez a hatalmas probléma kevesünket érint.

Decentralizált hálózat

Mi ennek az előnye?

 • Kiiktatja a harmadik felet, ezzel pénzt és időt spórolva.
 • A tranzakciós információk tárolva vannak és mindenki számára hozzáférhetőek egy közös adatbázison keresztül, ami senkié és mindenkié egyben.
 • Biztonságos. A tranzakciók utólag megváltoztathatatlanok, nem lehet belenyúlni. Ha véletlenül rossz helyre utaltam, akkor a másik fél visszautalja a pénzem, így két tranzakció lesz. Törölni nem lehet semmit.

Ezt értem, de pontosan mi a blockchain jelentése?

Az egész rendszer, amire a Bitcoin épül, az a blockchain technológia. Azzal, hogy létrejön egy tranzakció, azzal létrejön egy információs „blokk”: mikor, kik között, mennyi. Ha utána létrejön egy új tranzakció, akkor újra létrejön egy blokk és ez automatikusan felfűződik egy képzeletbeli láncra. Többen használják a rendszert, emiatt sok blokk képződik, amivel hosszabb lesz a „blokklánc” vagyis a blockchain. Ha a szóvirágoktól mentesen akarok fogalmazni, akkor egy hatalmas adatbázis képződik, amelynek minden sora egy tranzakció. Ezért is van szükség a bányászokra és a nagy számítógép-kapacitásra. Hiszen itt nincs egy egyenlegem egy harmadik félnél, hanem a közös adatbázison szépen végig kell menni minden alkalommal, amikor tranzakció történik, hogy kiderüljön, hogy mennyi az egyenlegem. Attól még, hogy ezt minden alkalommal végigkövetik a biztonság kedvéért, attól én még pontosan tudom, hogy éppen hogy állok.

Blockchain magyarul = blokklánc

Digitális karakterekből formált láncolat

Mi az a blockchain pénztárca?

Ha le akarjuk egyszerűsíteni ez egy digitális pénztárca, ami a privát „kulcsodat” vagyis azonosítódat tartalmazza. Szóval, pl. a Bitcoint vagy az Ethert nem a pénztárcában fogod tárolni ha azt veszel, hanem azt az adott blockchainen alapuló adatbázis tárolja. Akkor minek a pénztárca? Végső soron a pénztárca funkciója, hogy valami értéket megőrizzen, itt is ez történik. A privát azonosítód nélkül nem tudsz semmilyen tranzakciót indítani, ráadásul nem lehet feltörni. Viszont ha elveszted vagy valahogy ellopják az azonosítódat, akkor az összes kriptovalutádnak lőttek. A blockchain pénztárcának 4 típusa van:

 • Papír-alapú: szimplán kinyomtatod az adott kriptovalutához tartozó azonosító kulcsodat.
 • Számítógép-alapú: számítógépedre vagy laptopodra raksz fel egy programot, ami tárolja az azonosítódat.
 • Mobiltelefon-alapú: egy mobil-applikáció tárolja a fontos adataidat. Előnye, hogy könnyen mozgatható és bárhol tudod használni.
 • Hardware-alapú: ez a legbiztonságosabb megoldás. Úgy kell elképzelni mint egy zséfet, ami egy pendrive. Használat esetén a géphez csatlakoztatjuk, amúgy pedig offline, így csak fizikailag lehet eltulajdonítani. Sajnos ebből még nagyon kevés van, emiatt nehéz hozzájutni, de sokan fejlesztenek ilyet, szóval a jövőben egyre könnyebb lesz beszerezni.

Ez jól hangzik, mire jó még a blockchain technológia?

Szinte végtelen felhasználási módja van, nézzünk egy másik példát. Orvosi adatok. Ahelyett, hogy egy központi helyen valami ősrégi rendszerben tárolná őket valami állami szerv, aminek a rendszerét csak gyakorlásból törik fel a hackerek néha, használhatunk blockchain technológiát. Minden alkalommal, amikor orvosnál járunk, képződik egy információs blokk. Ha más orvoshoz megyek, ő pontosan látja, hogy mi történt velem vagy egy másik pácienssel. Gyors, biztonságos és nincs szükség harmadik félre.

A harmadik fél kiiktatásával az üzleti szektor is rengeteget spórolhat. Gondoljunk csak a könyvelésre. Vezetik minden cégen belül, gyakorlatilag duplán, hiszen a partnerek is vezetik a sajátjukat. Ezt ellenőrzik a könyvvizsgálók, illetve utána az adóhatóság is. Blockchain technológiával ez az egész kiiktatható.

Sokáig lehetne még sorolni a példákat, de már ezekből is látszik, hogy itt tényleg valami nagy készül. Nem hiába növekszik ennyire gyorsan a kriptovaluták értéke, hiszen mindegyik mögött egy remek megoldás áll, ami a blockchain technológiára alapul. Ez a jövő és érdemes minél hamarabb megismerkednünk vele, hogy lecsippenthessük a saját részünket.

Szeretnél Te is pénzt keresni a kriptovaluták kiemelkedő hozamaiból?

Kattints a lenti gombra és tudj meg többet arról, hogyan kereshetsz pénzt Te is a 21. század legnagyobb és legjövedelmezőbb pénzügyi trendjéből!

Szeretnék pénzt keresni Kriptovalutákkal!